contacto

LaMalla.net 20/4/2007
El Macià més desconegut. Jose Soler. El Coronel Macià

És difícil veure a la gran pantalla films en català inspirats en fets tan arrelats a la història de Catalunya com l'assalt al setmanari Cu-Cut! i La Veu de Catalunya i en figures com la de Francesc Macià. Per això, aquest film té una importància especial dins de la cartellera d'aquesta setmana. Tot i que va ser estrenat a Lleida i algunes poblacions catalanes fa un parell de mesos, aquest divendres El Coronel Macià arriba a les sales de Barcelona i la resta de Catalunya.

Una nit del 25 de novembre de 1905, militars de l'exèrcit espanyol van assaltar i destrossar el setmanari satíric Cu-Cut! i el diari La Veu de Catalunya. Aquests fets van provocar la reacció dels partits polítics catalans, desencadenant enfrontaments amb els militars espanyols. Tot l'exèrcit va recolzar aquest assalt, tots més un. És el Tinent Coronel en cap de la Comandància d'Enginyers de Lleida. El seu nom és Francesc Macià i Llussà, fundador d'Esquerra Republicana de Catalunya i més tard primer president de la Generalitat durant la II República.

Aquests fets han servit Josep Maria Forn (Companys, procés a Catalunya, 1979) d'inspiració per a teixir un film amb un alt component d'afirmació nacional. La trama té el punt de partida en el mateix assalt al Cu-Cut! i amb l'arribada a Barcelona d'una jove historiadora irlandesa (Elisabeth Joyce), que contempla atemorida les actuacions militars. Allà veure com el Coronel Macià (interpretat per Albel Folk) és l'únic que sap rectificar i ser honest als seus plantejaments.

Segons Josep Maria Forn, aquest no és un film d'història sinó "una pel·lícula d'entreteniment amb components de ficció i rerefons històric" en la qual la figura de Macià adquireix una dimensió profunda i psicològica. "Macià va ser un home honest intel·lectualment que va ser capaç de rectificar perquè es va adonar que així ho havia de fer malgrat anar en contra del seu patrimoni i la seva família", explica Forn que assegura que amb aquest film ha volgut reflexionar sobre aquest personatge clau de la història del catalanisme polític.

El repartiment està encapçalat per Abel Folk en el paper de Francesc Macià i fins a 70 rostres habituals de les pantalles i teatres catalans com Marta Marco, Eugeni Pons, Abel), Marta Marco, Molly Malcolm, Félix Pons, Ricard Borràs, Pere Ventura, Roger Casamajor, Manel Barceló, Lluís Soler o Juli Fábregas.

El Coronel Macià es projecta en català a Aribau Multicinemes,  Mélies, Icària Yelmo Cineplex (Barcelona), Cinema Catalunya (Berga), Atlàntida Multicinemes (Manresa), Cines Olot (Olot), Cinema Palace (Reus), Cine Prado (Sitges), Oscar Les Gavarres (Tarragona) i Cinema Catalunya (Terrassa).

volver
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web salir