contacto

Cinema // Barcelona 20/4/2007
S'estrena a Barcelona "El coronel Macià", interpretat per Abel Folk

L'actor Abel Folk és el protagonista de la pel·lícula "El coronel Macià", que es va estrenar ahir. Folk encarna el paper del president de la Generalitat en una pel·lícula que aborda l'època en què Macià deixa de ser militar de l'excèrcit espanyol per fer el pas cap a la política. Aquesta pel·lícula de Josep Maria Forn, que ja n'havia fet una altra sobre Lluís Companys, es pot veure en deu sales de tot Catalunya.

El cineasta Josep Maria Forn dóna a conèixer en la seva última pel·lícula, "El coronel Macià", el període menys conegut del qui va ser primer president de la Generalitat republicana, els primers trenta anys del segle XX, en què "forja la seva consciència política". La història d'"El coronel Macià" comença amb els assalts al setmanari "Cu-Cut" i al diari "La Veu de Catalunya", al novembre de 1905, per part de desenes de militars, que rep la solidaritat de l'estament militar a excepció del tinent coronel Macià, llavors cap de la Comandància d'Enginyers de Lleida.

El film combina personatges històrics, com el ministre de la Guerra, el capità general Polavieja, Ventura Gassol, Alfons XIII, Cambó o Maura, amb altres de ficció inventats per Forn, també guionista de la pel·lícula. El personatge de ficció més important és la narradora de la història, Elisabeth Joyce, una historiadora i periodista irlandesa interpretada per l'actriu Molly Malcolm que, segons el director, és "el personatge al qual més afecte" té per ser la seva "veu a l'escriure el guió", una visió estrangera que, segons el director, "és neutral i relaxada i ajuda a donar una visió objectiva dels fets".

L'actor Abel Folk, que dóna vida a Macià, ha confessat que pensa que "probablement sigui el meu millor treball en el cinema", cosa que ha atribuït a "un bon guió, que entreté emociona i, al mateix temps, educa". Folk és el primer sorprès amb la figura de Macià, a qui coneixia només com a president de la Generalitat.

El mateix Forn ha anotat que "pocs saben, fins i tot els més informats, que Macià va estar 31 anys a l'exèrcit espanyol". L'actor protagonista ha recordat que "els polítics catalans sempre diuen que s'ha de fer pedagogia a Espanya per donar a conèixer la realitat de Catalunya, i aquesta pel·lícula pot complir aquesta funció pedagògica", sosté. Abel Folk ha destacat que gràcies al cinema la història nord-americana és coneguda per tots, i ha insistit a afirmar que "El coronel Macià" servirà als catalans per conèixer la seva pròpia història. Més enllà de Catalunya, per Folk "el film pot fer canviar també algunes percepcions entre els polítics no recalcitrants de fora de Catalunya que el vegin".

L'actriu Marta Marco, que interpreta Eugènia, la dona de Macià, resumeix que "El coronel Macià" és "una pel·lícula sobre la vida d'algú que entra en política sense ser-ne gaire conscient, perquè procedeix del món militar", però també "parla dels ideals i de la defensa d'aquestes idees".

Forn, que va rodar la seva última pel·lícula, "Subyúdice", el 1996, és director de cintes com "Jo vaig matar" (1955), "La barca sense pescador" (1964) i una altra cinta sobre un personatge de la història recent de Catalunya, "Companys, procés a Catalunya" (1979).

volver
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web salir