contacto

Diari Avui 21/4/2007
People. Una nit amb els néts de Francesc Macià

M.J. Jordan

Comentaris de l'estil de "que poc que han canviat les coses!" o "ja veureu demà què dirà la COPE" eren habituals dijous després de la projecció d'El coronel Macià, el retrat "d'un home amb un gran sentit de la justícia i la dignitat gràcies al qual som on som", en paraules de Miquel Calçada, Mikimoto, l'encarregat de presentar el film de Josep Maria Forn al cinema Aribau de Barcelona.

"Ha estat molt difícil arribar fins aquí després de quatre anys, però aquesta nit només vull agrair el suport i la presència de tots vosaltres", deia l'entusiasmat director, i assenyalava l'assistència de dos néts (i d'uns quants besnéts) de Francesc Macià. Per a Maria Teresa i Antoni Peyrí Macià, es tractava del primer cop que s'enfrontaven amb la història de l'avi filmada. "Ens hem emocionat molt", asseguraven.

"Trobo que reflecteix molt bé el que va passar i com era ell. Vull dir que per sobre de tot era una persona molt senzilla i austera", deia Maria Teresa, que durant la projecció va rememorar moments durs, com el frustrat viatge de Macià a Rússia o els fets de Prats de Molló. "Estan molt orgullosos que s'hagi fet aquesta pel·lícula", deia al seu costat la seva néta, Clara Burgés, que conserva el rostre perfilat del seu rebesavi.

"M'ha agradat molt com s'explica el que va passar, i crec que això ha d'establir precedent, perquè es poden fer molts films amb la nostra història recent", deia el president Ernest Benach, que no va ser l'únic polític present a la sala: Jordi Portabella, Miquel Iceta, Joan Ridao i Katy Carreras no es van perdre la vida d'un coronel de l'exèrcit espanyol que va arribar a proclamar la República Catalana. En pantalla té el rostre d'Abel Folk, que va arribar tard perquè aquella nit estrenava El ventall de Lady Windermere al TNC, la qual cosa també va fer que hi faltessin alguns noms de la cultura.

Sí que hi eren Enric Majó, Francesc Escribano, Josep Caminal, Ventura Pons, Albert Guinovart -que ha fet la música- i Pere Tàpias, que fa de mariner que cuina un all cremat a la platja de Vilanova, el seu paper ideal.

En canvi a un altre vilanoví -com Macià-, Toni Albà, li va tocar "anar a rodar a Camprodon". Imitador habitual de Joan Carles I, no hi surt fent d'Alfons XIII "perquè la gent riuria". Hi participen més de 70 actors, i és a Marta Marco a qui correspon ficar-se en la pell de la dona del coronel, Eugènia Lamarca, de bona família lleidatana: "A Ventdelplà he recuperat un fill, i aquí trobo un marit".

volver
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web salir