contacto

Parlament.cat 24/4/2007
Bloc del President. El Coronel Macià

Ahir a la nit vaig assistir a l'estrena d' El coronel Macià, la darrera pel·lícula de Josep Maria Forn. El veterà director de cinema ens obsequia amb una altra mostra de cinema històric, un tipus de cinema que encara convé, i molt, al nostre país. La interpretació excel·lent, tant de l'Abel Folk com de la Marta Marco, així com un extens repartiment d'actors prou coneguts, fa d'El coronel Macià una obra sòlida i molt recomanable, no només per una qüestió de militància més o menys patriòtica, sinó perquè ens parla d'un moment clau de la història de Catalunya.

Un parell de consideracions, encara. La primera: tot i que Francesc Macià era «l'Avi», en aquesta pel·lícula no busqueu «l'Avi». No hi és. Hi ha el Macià que fa l'evolució de militar monàrquic a independentista català; el Macià diputat a les Corts; el Macià pare i espòs, personatge influent a les comarques de Ponent. Podríem dir que ens trobem amb el Macià previ a l'avi venerat, estimat i respectat com pocs líders polítics mai ho han estat a Catalunya. Segona: estic convençut que aquesta pel·lícula, amb més pressupost, encara hauria lluït més, molt més. Sap greu que Josep Maria Forn, tots el seus col·laboradors i els actors -que expliquen una part imprescindible de la història de la nostra nació en aquesta pel·lícula- hagin hagut d'anar encara amb tantes dosis de voluntat. Estic segur que si fos una història protagonitzada pels nord-americans estaríem davant d'una superproducció mundial. Així de clar!

La pel·lícula es pot veure en deu sales de Catalunya; francament, massa poc. Malgrat aquesta escassa difusió, recomano que feu l'esforç d'anar-la a veure, perquè és una bona pel·lícula, perquè és part de la història de Catalunya i perquè d'aquesta manera donem suport al cinema català i fet en català.

volver
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web salir