contacto

DIARI DE GIRONA 8/6/2006
Forn inicia el rodatge d´«El Coronel Macià» per obrir un debat sobre el fundador d´ERC

El director de cinema Josep Maria Forn acaba de començar el rodatge d'El Coronel Macià, sobre el polític fundador d'ERC, Francesc Macià, que interpreta Abel Folk, un film amb el qual pretén «obrir el debat sobre la seva figura», segons va explicar ahir en la presentació del rodatge envoltat dels seus actors.

El Coronel Macià se centra en els assalts al setmanari Cu-Cut i al diari La Veu de Catalunya, el novembre de 1905, per part de desenes de militars als quals va plantar cara el tinent coronel Macià, i barrejarà personatges històrics amb altres de ficció inventats per Forn, també guionista del film.

La narradora de la història és Elisabeth Joyce, una historiadora i periodista irlandesa, interpretada per Molly Malcolm, que per al director és «el personatge al qual més afecte» té per ser la seva «veu en escriure el guió», una visió estrangera que, segons el director, «és neutral i relaxada i ajuda a donar una visió objectiva dels fets».

A més d'Abel Folk i Molly Malcolm, el repartiment principal el completen els actors que donen vida a les seves respectives parelles en la pel·lícula: Marta Marco, que fa de dona de Macià,

Eugènia, i Fèlix Pons, que interpreta el periodista Maspons.

Aquesta pel·lícula no és històrica sinó «una cinta d'entreteniment que narra una història protagonitzada per un polític i que, per això, té una càrrega política», va afirmar el director, que roda la cinta indistintament i, segons els personatges de cada escena, en català i castellà.

El Coronel Macià, un títol que requereix el visionat de la pel·lícula per comprendre'l, ja que el fundador d'ERC només va arribar en realitat a tinent coronel, és una coproducció de Films de l'Orient, Cinema i Televisió, Diafragma i Televisió de Catalunya. Abel Folk, que va reconèixer sentir-se «entusiasmat pel projecte», va destacar el fet que, gràcies al cinema la història nord-americana, és coneguda per tots i va insistir en afirmar que El Coronel Macià servirà als catalans per conèixer la seva pròpia història.

Sobre el fet que la pel·lícula no es dirigeix únicament al públic català va afirmar: «Si fem una pel·lícula ferma podrà ser vista per tots els espectadors», una idea que va reiterar Abel Folk en dir que «un dels objectius és donar pistes a l'altra banda perquè sàpiguen qui són els catalans».

«Aquesta serà la gran pel·lícula d'Abel Folk», va declarar el seu director exalçant la motivació del seu protagonista, que va voler perdre pes per assemblar-se més al polític. «La meva obsessió -va dir l'actor- ha estat convertir-lo en un ésser humà i no aclaparar-me per la responsabilitat d'un personatge amb tanta composició».

El director, que es defineix com un home «bàsicament positiu», va voler ressaltar el mèrit del seu equip tècnic en una cinta que presenta tants reptes, ja que «hem reconstruït escenaris de forma virtual i estem rodant en 55 localitzacions diferents», cosa que comporta «un pla de treball molt prolix».

Forn -que va rodar la seva última pel·lícula, Subyúdice, el 1996, i és autor de la direcció i el guió de cintes com Yo maté (1955), La Barca sin pescador (1964), així com d´una altra cinta sobre un personatge del catalanisme, Companys, procés a Catalunya (1979)- preveu tenir la primera còpia de la pel·lícula cap el novembre. Abel Folk, amb àmplia trajectòria en teatre i televisió, ha participat en 24 pel·lícules entre les quals destaquen Barrios Altos, de Luís

García Berlanga i La teta y la luna, de Bigas Luna

volver
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web salir