contacto

Som Garrigues del 28 de julio al 10 de agosto del 2006
'Coronel Macià' fi txa 220 extres a les Garrigues entre les Borges i l'Albagés
S’han rodat les escenes de la clamorosa arribada de Macià l’any 1917 a les Borges i el compromís social del president per defensar l’oli de la comarca a l’Albagés

Lorena Morales
Les Borges Blanques / Albagés

Un dels moments de la gravació de la pel·lícula que van tenir lloc a la plaça porxada de les Borges Blanques.

Francesc Macià va ser el fundador d’Esquerra Republicana de Catalunya, l’home que va proclamar la República catalana el 14 d’abril del 1931 i va impulsar el primer Estatut de Catalunya. Macià (Vilanova i la Geltrú 1859 - Barcelona 1933), encara molt recordat a la comarca perquè va ser fi ll de les Borges i diputat a la comarca, retorna a la memòria amb la pel·lícula Coronel Macià de Josep Maria Forn. La plaça de la Constitució de les Borges Blanques va ser el principal escenari per a representar l’arribada del polític a la comarca l’any 1917 amb gran acceptació per part de la població. També, un camp d’oliveres i un molí d’oli de l’Albagés van ser els espais per a representar el compromís social de Macià amb la pagesia i l’interès per defensar l’oli de la nostra terra.

La història té el punt de partida en els assalts al setmanari Cu-Cut el novembre del 1905, quan una colla de 200 militars enrabiats per una campanya de ridiculització en aquest setmanari, encapçalen una acció que es reiterarà amb el del diari La Veu de Catalunya. Amb els fets, que desencadenaren una tempesta política i enfrontaren l’exèrcit i les forces catalanistes, arrenca Coronel Macià, la nova pellícula del director barceloní, Josep Maria Forn (1928), la quinzena de la seua carrera com a director i la número 200 com a cineasta.

La història està basada en fets i personatges reals, però és fi cció. Forn no pretén donar una lliçó d’història, sinó “entretenir l’espectador que descobrirà l’evolució política i personal de Macià”, afi rma el director. El mateix títol evidencia que es tracta d’una història narrada per Forn: “Macià no va ser mai coronel, va ser tinent de coronel”. La pel·lícula, que tindrà un cost de 2,5 milions d’euros, està cooproduïda per la productora del director (Films d’Orient que aportarà el 85% del pressupost) i TV3. La producció de la pel·lícula ha tingut un camí difícil: han calgut tres anys i mig per aixecar el projecte: “aquesta producció no hauria estat possible, fi nancerament, si no hi hagués hagut la col·laboració de Televisió de Catalunya...”.

El rodatge de la pel·lícula a la comarca també va ser força curiós: un fi gurant es va desmaiar a l’escena dels parlaments de Macià, al balcó de l’ajuntament, i es va haver de parar la gravació fi ns la nova recuperació de l’actor (ja que no es podien trobar incoherències entre les escenes). Les 180 persones de la comarca que han col·laborat en el rodatge de les Borges anaven caracteritzats amb vestits d’època sota la solana i temperatura de més de 28 graus. La majoria de les dones portaven colls tancats i alts, cotilla i faldilles amb diverses capes. El vestuari d’alguns homes, tot i que menys incòmode, també tenia algunes particularitats: damunt de la camisa portaven un abric de llana gruixuda, ja que la pel·lícula es representa en una temporada d’hivern. L’episodi més complicat a causa de l’estació, va ser a l’Albagés quan un col·lectiu de 30 persones recollien olives sobreposades als arbres en ple hivern.

La pel·lícula està basada en fets i personatges reals però és fi cció: no pretén ser una lliçó de història

“Els personatges havien d’estar abrigats i fer veure que passaven molt fred en ple estiu”, explica el director artístic, Josep Massague. En total, uns 220 garriguencs i garriguenques han col·laborat a la pel·lícula, fi ns i tot, dues autoritats polítiques de les Borges Blanques han estat seleccionades per pujar al balcó de l’ajuntament i fi gurar com a polítics a Coronel Macià. Forn i Massague coincideixen en el fet que a la comarca hi ha hagut una gran participació. “A vegades tenim problemes per reunir més d’un centenar de persones, però a les Garrigues s’ha mostrat molta participació, potser perquè Macià és un personatge amb qui la població s’identifi ca”, explica Forn. La pel·lícula estarà fi nalitzada al novembre però encara es desconeix la data d’estrena a les sales cinematogràfi ques. Del que no hi ha dubte és que serà en català. Els actors principals han estat Abel Folk (coronel Macià), l’actriu nordamericana Molly Malcolm (historiadora irlandesa que presencia l’assalt del Cut-Cut), Fèlix Pons (periodista de la Veu de Catalunya i actor de Ventdelplà) i Marta Marco (l’esposa de Macià i actriu de Ventdelplà). Uns 70 actors treballen a la pel·lícula, que compta amb 55 localitzacions distribuïdes entre Barcelona, Camprodon, Ripoll, Vilanova, Mollerussa, entre altres. Al Parlament de Catalunya i al Parc de la Ciutadella de Barcelona es van rodar algunes de les escenes més institucionals de la pel·lícula. La negativa del Congrés dels Diputats, on no es permet rodar fi cció, va portat l’equip de Forn al Palau del Parlament de Catalunya, on s’havien de representar les escenes de la pel·lícula que transcorren al Parlament madrileny.

Què tal l’experiència del rodatge?

Maria Pilar Faura
Les Borges
Vaig caracteritzada de viuda. Es nota la professionalitat amb el maquillatge, encara que m’ho han tret una vegada per tornarme a maquillar. No havia collaborat mai en un rodatge.

   
Meritxell Aixalà
Arbeca

He vingut conscienciada que el ritme del cinema és molt lent i entenc que la gent es fi qui nerviosa. Sóc actriu de teatre, he vingut a conèixer l’experiència del cinema i avui vaig caracteritzada de minyona.
   
Ramon Farré
Bellcaire

És una experiència molt bonica, agradable i irrepetible que val la pena encara que passem una mica de calor. Quan vaig anar a inscriure la meua fi lla al càsting em van seleccionar i avui m’han comunicat que tenia un paper rellevant, sóc l’alcalde de les Borges!
   
Jordi Calvís
Les Borges

Estic indignadíssim perquè he estat el darrer en la caracterització: dues hores i mitja per vestir-me de burgès! ara em mereixo anar al bar, però he d’estar aquí. Jo vaig anar al càsting per acompanyar un amic que avui no s’ha presentat...
   
Jordi Parramón
Mollerussa

Sóc un pagès del poble i he vingut a les 7 del matí. Ens han donat esmorzar, dinar i alguns calés... Al rodatge hi ha hagut alguns imprevistos com trobarse amb un porter automàtic que havien ’ocultar
amb un ram de flors.
   
Xavier Bardagí
Les Borges

Estic encantadíssim, crec que tocava fer-ho per dignitat nacional. Vaig caracteritzat de periodista i suposo que sortiré al moment de la  roclamació de Macià. No porto cap càmera fotogràfi ca, segurament
a aquells temps devien ser molt aparatoses...
volver
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web salir