contacte

Diari Avui 15/4/2007
La pel·lícula de Josep Maria Forn 'El coronel Macià', que s'estrena el 20 d'abril, relata la transformació del personatge de militar espanyol en independentista català. Militar independentista

Bernat Salvà

Conegut amb el sobrenom afectuós de l'Avi, va proclamar l'Estat català i va ser el primer president de la Generalitat republicana. Però hi ha altres facetes de Francesc Macià (1859-1933) molt menys conegudes: que va fer una carrera brillant a l'Exèrcit espanyol durant 32 anys, o que va organitzar un exèrcit per alliberar Catalunya. "A Francesc Macià li passa com a l'apòstol sant Pau: els assalts a Cu-Cut i La Veu de Catalunya provoquen la seva caiguda del cavall", sintetitza el director, Josep Maria Forn. La seva pel·lícula El coronel Macià traça el seu itinerari ideològic i vital entre el 1905, l'any dels assalts, i el 14 d'abril del 1931, quan va proclamar l'Estat català des del balcó de la Generalitat.

La pel·lícula arriba a les pantalles de Barcelona i altres ciutats el divendres 20 d'abril. "La proximitat amb Sant Jordi és buscada", diu el director, que va estar implicat en dos films clau sobre la història catalana de gran èxit comercial: va produir La ciutat cremada (1976) i va dirigir Companys, procés a Catalunya (1979). "Les coses han empitjorat molt des d'aleshores -es lamenta-. L'etiqueta cinema català ara és fatal".

Paradoxalment, però, han passat 102 anys des dels fets del Cu-Cut i hi ha actituds que no han canviat gens ni mica. Només cal recordar les polèmiques generades per les declaracions de Pepe Rubianes o per l'article d'Iu Forn publicat a l'AVUI (d'un to irònic i satíric que no es deu allunyar gaire de la revista d'humor gràfic Cu-Cut). Josep Maria Forn considera que la seva pel·lícula "és de rabiosa actualitat". "Parla de temes que encara són plenament vigents -continua-: la llengua catalana, l'Estatut, els militars, el repartiment de l'aigua... Crec que és bo que la gent jove conegui el personatge de Francesc Macià i aquella època".

Projecte personal
Un encàrrec va ser el punt d'inici d'aquest film. "Tot va començar quan em van encarregar un guió sobre Macià -recorda Forn-. El vaig començar i m'hi vaig acabar involucrant, i assumint el projecte. He estat tres anys lluitant per portar-lo a terme. TV3 ha entrat finalment a la coproducció, però m'he hipotecat per fer la pel·lícula". La història del polític català va despertar el seu entusiasme: "La peripècia de Macià és absolutament cinematogràfica. Si fos una pel·lícula de Hollywood hauria estat molt més èpica, però jo he treballat amb mitjans més modestos". El seu pressupost només arriba a la meitat del de promoció d'Alatriste, posa com a exemple.
Forn destaca l'excel·lent treball d'Abel Folk en el paper de Macià i, en general, l'alt nivell interpretatiu de la pel·lícula, amb Marta Marco (la dona de Macià) i Molly Malcolm (una fictícia periodista irlandesa) al capdavant d'un munt d'actors catalans i espanyols coneguts en petits papers.
La pel·lícula narra "la presa de consciència de Macià", que el va portar "de ser un militar monàrquic a proclamar, 26 anys després, la República Catalana". Forn nega que hagi fet un retrat de sant Francesc Macià -"el mostro amb tota la seva complexitat", assegura- però tampoc amaga l'admiració que li desperta aquest personatge culte, elegant, atractiu, apassionat, convençut que "cap consideració ha d'impedir que actuem amb dignitat".

El cineasta en destaca dues virtuts. "Era una persona extraordinàriament honesta amb ella mateixa. Va fer canvis d'actitud que el van perjudicar econòmicament i socialment", diu. El millor exemple és la renúncia a la seva carrera militar per exercir de diputat per les Borges Blanques. L'altra és que "reivindica la il·lusió; ell crea la utopia de la independència de Catalunya i organitza una empresa quimèrica com la invasió des de Prats de Molló". "Si tot això surt malament, penseu que només els pobles que cauen amb dignitat es poden aixecar de nou", diu Macià al film. És gràcies a gent com ell, conclou el director, que "Catalunya pot ser independent algun dia. Això és políticament incorrecte, però jo ho defenso".

tornar
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web sortir