contacte

Ajuntament de Barcelona 20/4/2007
L'actor català Abel Folk és Francesc Macià al nou film sobre la vida d'aquest personatge històric

Per Roger Ignasi Jorro

Gairebé tres dècades després d'haver rodat el procés a Lluís Companys, el director Josep Maria Font retrata una altra figura cabdal de la història de Catalunya: Francesc Macià. El film segueix l'estela de les darreres pel·lícules que recuperen la memòria històrica, com no fa gaire ha estat el cas de Salvador, de Manel Huerga.


El coronel Macià arriba als cinemes de Barcelona divendres 20 d'abril, després d'haver-se preestrenat a altres localitats de Catalunya, com ara Girona, Lleida i les Borges Blanques.

El llargmetratge té una doble voluntat afegida. D'una banda, i en paraules del director, és una pel·lícula que pretén entretenir l'espectador. De l'altra, el film té l'objectiu que el públic conegui la controvertida figura del que va ser president de la Generalitat en temps convulsos.

Precisament per aquest motiu el títol del film posa l'accent en el rang militar. El director ha afirmat que busca "fer pública la part menys coneguda de Macià, com el fet que va estar 32 anys servint l'exèrcit espanyol i va arribar a ser-ne tinent coronel".

Un biopic no convencional


La pel·lícula repassa els anys que van transcórrer entre el Macià fidel a l'armada espanyola i el Macià que esdevé president de la Generalitat al capdavant d'un partit d'ideologia independentista. El viatge ideològic del tinent coronel s'explica en un escenari polític complicat i una situació personal delicada.

Aquesta és la raó que allunya el film d'un llargmetratge biogràfic. Si bé la figura del tinent coronel és el fil conductor de la història, l'entorn polític incendiari s'erigeix com el teló de fons capaç de canviar voluntats i opinions.

Aquesta idea es reforça amb el paper de la periodista irlandesa Elisabeth Joyce (Molly Malone), semblant al personatge de David (Ian Hart) de Tierra y Libertad de Ken Loach. Es tracta d'un personatge estranger que arriba a un entorn prebèl·lic que no aconsegueix entendre, però que el fascina.

Rodatge complex

L'actor Abel Folk és el rostre del president, un personatge que va envellint alhora que fa el viratge ideològic. Folk ha afirmat que "probablement és el millor paper que he fet mai, per la seva complexitat'.

Però El coronel Macià ha patit diverses dificultats abans d'estrenar-se a les pantalles. D'una banda, ha calgut un assessorament històric acurat, que inclou el repàs a l'historial militar de Macià. De l'altra, el rodatge ha estat complicat a causa del gran nombre de localitzacions, un total de 35. De Barcelona, concretament, al film hi apareixen, entre altres escenaris, el Parlament de Catalunya i el Palau de Pedralbes.

Amb tot, el producte final, que incorpora elements de ficció, barreja de manera solvent el relat històric, la biografia i l'entreteniment. El coronel Macià esdevé així un retrat de la persecució fallida del somni d'un home, però que incorpora elements intimistes que l'humanitzen en gran mesura.

tornar
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web sortir