contacte

Actual 15/6/2006
La història de Macià, al cinema
Josep Maria Forn segueix l’evolució personal i política del primer president de la Generalitat en el film ‘El coronel Macià’

A. T.
El novembre de 1905, uns 200 oficials de la guarnició de Barcelona, enrabiats per la campanya de ridiculització que els fa el setmanari humorístic Cu-cut, decideixen assaltar la redacció i cremar-ho tot. Tot seguit fan el mateix amb la redacció de La veu de Catalunya.

Amb aquests fets, que desencadenaren una tempesta política i que enfrontaren l’exèrcit i les forces catalanistes, arrenca El coronel Macià, la nova pel·lícula de Josep Maria Forn (Barcelona, 1928), la quinzena de la seva carrera com a director i la número 200 com a cineasta.

El protagonista d’aquesta història és Francesc Macià i Llussà (Vilanova i la Geltrú 1859 - Barcelona 1933), que va ser el primer president de la Generalitat però que en aquell moment feia 32 anys que era al servei de l’exèrcit espanyol. L’aleshores comandant d’enginyers de la Comandància de Lleida va ser l’únic militar de l’Estat espanyol que va plantar cara als seus companys i no es va solidaritzar amb els oficials assaltants.

La pel·lícula, com explica el mateix director, “està basada en fets i personatges històrics però és ficció”. Forn ha inclòs en la història el personatge d’una historiadora irlandesa que presencia l’assalt, interpretada per Molly Malcolm, i el d’un periodista de La veu de Catalunya, a càrrec de Fèlix Pons.

Amb uns dotze quilos de menys, l’actor Abel Folk es posa en la pell del protagonista, que Forn ja anomena “el meu Macià”. En aquesta ocasió, a diferència del film Companys, procés a Catalunya (1979), el director no s’ha preocupat excessivament per la similitud física entre l’actor i el personatge. “Quan comença la pellícula, Macià té 47 anys i la imatge que és té d’ell és la de setanta i escaig. És a dir, que la gent ja no sap com era. Tot i això, Folk s’està integrant tant en el personatge que cada vegada s’hi assembla més”. A més de Folk, hi participen Juan Luis Galiardo, en el paper del general Sevilla; Xavier Lorriaga, com a general Martos; i Fermí Reixac, com a ministre de Guerra.

Pel que fa al títol del llargmetratge, El coronel Macià, el director assegura que el nom de coronel li va molt bé “per raons de la narració”, però que ja sap que mai no ho va ser, ja que no va passar de tinent coronel.

Realitat i ficció Forn recorda que “aquesta no és una pel·lícula històrica sinó que explica una història” i que la seva missió no és donar a conèixer el personatge sinó entretenir. “Jo explico la història d’un tinent coronel, no vull donar cap lliçó d’història”. També és cert, però, que a través del cinema, el públic, a més d’entretenir-se, descobrirà l’evolució personal i política de Francesc Macià, una figura força desconeguda. “És molt curiós que Macià, tot i ser una icona de Catalunya, sigui un personatge poc conegut per la gran massa d’espectadors. El fet és que tenim un dèficit de coneixement de la nostra pròpia història”.

La pel·lícula, que passarà per unes 55 localitzacions i fa tres setmanes que s’està rodant (en principi és previst que s’acabi el 17 de juliol), està coproduïda per la productora del director, Films d’Orient (que aportarà el 85% del pressupost) i TV3. “M’agradaria que el pressupost, que és de 2,5 milions d’euros, fos més alt, ja que l’estem fent estrenyent la bossa i buscant solucions imaginatives a l’hora de rodar. De tota manera, estic molt satisfet del resultat que hem aconseguit fins ara”, confessa el director.

Encara no es coneix la data en què s’estrenarà a la gran pantalla, però Forn confia que “tindrà una distribució i exhibició fàcil a Catalunya. Ja no puc dir el mateix de la resta de l’Estat, on segurament despertarà anticossos, però confio que pugui interessar als cinèfils. Estic intentant fer una pellícula de qualitat”.

De moment, tot l’equip està molt il·lusionat amb el projecte, “després ja vindran els cops, tot i que espero que no”, diu el director. El que és segur és que els espectadors no s’avorriran. “En les meves pel·lícules procuro no avorrir mai, agradarà o no, però avorrida no ho serà”, assegura Josep Maria Forn.

ELS PERSONATGES

ABEL FOLK
El ‘coronel’ Macià

L’actor Abel Folk interpreta el paper principal de la pel·lícula, la del tinent
coronel Francesc Macià, un home de 47 anys que planta cara als seus  companys militars, l’únic de tot l’Estat espanyol que no dóna suport a l’assalt del Cu-cut. Folk ha dirigit recentment l’obra Mentiders, d’Anthony Neilson.

MOLLY MALCOLM
Una historiadora irlandesa

L’actriu nord-americana Molly Malcolm es converteix en Elisabeth Joyce, una jove historiadora irlandesa que arriba a Barcelona el 1905 i presencia l’assalt del Cu-cut i les seves greus conseqüències polítiques. Es tracta d’un personatge de ficció creat per narrar la història.

FÈLIX PONS
Periodista de ‘La veu’

Un altre dels personatges que Forn ha creat és el d’aquest periodista de La veu de Catalunya, interpretat per Fèlix Pons. A través d’ell es parla del periodisme de l’època i del naixement de la ràdio a Barcelona. Pons ha participat en sèries com El cor de la ciutat i ha dirigit espectacles com Cassavetiana.

MARTA MARCO
Eugènia, l’esposa de Macià

Marta Marco es posa en la pell de l’esposa de Francesc Macià, Eugènia,
una pubilla de Lleida, filla d’un terratinent. Una dona molt enamorada del
seu marit que des de l’ombra va contribuir als seus projectes relacionats
amb Catalunya, la política i la justícia social.

tornar
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web sortir