contacte

El 9 nou 16/6/2006
EL CORONEL MACIÀ, A CAMPRODÓN
El Passeig Maristany i La torre Maristany tornen a principis del segle XX per ambientar-se a Prats de Molló

Lídia Traveria

En un dia calorós de primavera el Passeig Maristany de Camprodon i més en concret, la Torre Maristany, van tornar aquest dimecres -l’equip de rodatge s’hi estarà uns 10 dies- a principis del segle XX per rodar algunes de les escenes que configuraran la pel·lícula “El Coronel Macià” del director Josep Maria Forn.

“És un Macià anterior a l’avi que tots coneixem. És un personatge que va dels 40 i pico anys fins als 60 i aquesta és una època molt desconeguda. Suposo que molts catalans no saben que Macià va ser tinent coronel de l’exèrcit espanyol i que era un tinent convençut, bon militar i espanyolista”. Però una vegada protagonitza els fets de Prats de Molló “acaba convertint-se en el Macià que tots coneixem”, va explicar Abel Folk, l’actor que encarna Francesc Macià.

A Camprodon, amb una vintena d’extres del Ripollès, l’equip de rodatge sota les ordres de Josep Maria Forn va enregistrar l’escena de la Villa Denise de Prats de Molló “és quan Garibaldi li presenta els seus homes al coronel Macià. Allà és on Macià prepara el seu petit exèrcit”, va comentar Forn.

La pel·lícula comença el novembre de 1905 quan 200 militars armats amb destrals assalten el setmanari el Cu-cut i la impremta del diari la Veu de Catalunya. De fet ja s’han enregistrat escenes a l’estació del Nord de Barcelona i a Vilanova i la Geltrú. El rodatge durarà set setmanes.
“El Coronel Macià” està protagonitzat “per un repartiment de luxe” va assegurar Josep Maria Forn. En la pel·lícula hi intervenen a més de Folk, Marta Marco que interpreta Eugènia Lamarca -la dona de Macià- o Molly Malcom, també hi ha la col·laboració de Mario Gas.

Un cotxe d’època, la roba adequada, un autobús de principis de segle o un carro carregat de palla configuraven l’escenari de rodatge on el extres van haver de suportar un sol de justícia, tot i que reconeixien que “és molt maco veure com es roda”.

“Aquesta pel·lícula la vaig començar a escriure fa tres anys i tot just ara la començo a materialitzar després d’haver escrit el guió 7 o 8 vegades”, va explicar el director i guionista.

Abel Folk, de la seva banda, va concloure que el seu personatge “és romàntic, heroic i disposat a entregar la vida per una idea, pel seu país i ara no trobaríem ningú”.

tornar
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web sortir