contacte

Regió 7 2/7/2006
Macià puja al tren de vapor a Martorell
L’antiga estació del ‘Carrilet’ va acollir ahir el rodatge d’escenes del film «El coronel Macià»

Un moment del rodatge, on els protagonistes, Abel Folk i Marta Marco, es troben en una fictícia estació de Lleida

Que l’estació del tren de vapor de Martorell té aquell toc que la fa totalment cinematogràfica ningú no en dubta. Ahir s’hi van rodar escenes del film «El coronel Macià», en què va participar de figurant gent de la població.

Fa un sol de justícia, però per davant de l’estació de Martorell, una dona amb barret d’ala ampla, vestit llarg fins als peus i botes de taló, espera a que arribi el tren de vapor. No és una imprudent, és una figurant de la pel·lícula de Josep Maria Forn El coronel Macià.Ahir, dissabte,durant tot el matí,el rodatge d’algunes escenes d’aquest film centrat en Francesc Macià va envair l’estació del tren de vapor de Martorell (ubicada a l’estació de Martorell- enllaç dels Catalans) i va fer passar un dia inoblidable al bon grapat de martorellencs que hi van participar com a extres.

El coronel Macià se centra en els assalts al setmanari Cu-Cut i al diari La Veu de Catalunya, el novembre del 1905, per part de desenes de militars, als quals va plantar cara el tinent coronel Macià, que a la pel·lícula està interpretat per Abel Folk.Les escenes rodades ahir a Martorell eren l’arribada de la dona de Francesc Macià, Eugènia Lamarca (interpretada per Marta Marco),a l’estació de Lleida i també un plànol de l’arribada d’un altre dels personatges principals,la historiadora Elisabeth Joyce, a Barcelona.

Les escenes eren curtes, però un comentari que es va sentir molt entre els figurants (a banda d’exclamar- se per la calor asfixiants sota la roba d’abric) era allò tan mític sobre els rodatges: «què llarg que es fa tot!». I és que, abans de gravar res, desenes de tècnics, operaris de so, llum, vestuari, maquillatge i producció han de tenir cura del més mínim detall.I això vol temps.A més, cada escena primer s’assaja, després s’enregistra un assaig i finalment es grava vàries vegades, fins que el director dóna el vistiplau.

Sobretot estan entusiasmats els martorellencs que hi participen com a figurants, després de passar, fa quinze dies, un petit càsting. A Albert Moreno li ha tocat fer de mosso que porta les maletes. El vestit, doncs, no és gens glamurós. Diu que «és impressionant veure tot el que mou l’equip de rodatge. En un moment han posat cortines als vagons del tren!». La màgia del cinema, en diuen.

Asunción Barrinuevo i Jaume Lacasa són un matrimoni de Piera que,a l’igual que Albert Moreno, es van presentar al càsting amb la intenció que fos la filla qui fes de figurant i al final els van agafar a ells. Juan Carlos Abajo i Isidre Cruset també es la primera vegada que participen com a figurants, sobretot per l’interès «en conèixer aquest món». Aguanten estoicament la calor d’un rodatge sufocant que per a ells ha començat a 2/4 de 7 del matí tapats fins al coll. Per a Núria Amat no és el primer rodatge. D’aquest li encanta el vestuari: «m’identifico molt en la manera de vestir de la dona d’aquesta època».

A Hernan Maldonado li ha tocat fer d’un mossèn que, al costat de Macià, espera a l’estació de Lleida a que arribi el tren per recollir unes monges. S’hi va presentar al càsting de figuració per curiositat i «també per avorriment, perquè estic jubilat».Paquita Arnaus, de 71 anys, és una de les monges que recull Maldonado, i també està encantada amb l’experiència, que ha provat sobretot perquè la pel·lícula gira al voltant de la figura de Francesc Macià. Al seu costat, la veterana del grup, Pilar Santafè, de 73 anys, fa broma i diu que li ha tocat fer de «iaia rica», comentari que de seguida desmenteix el seu vestit de més aviat iaia pagesa.

Tots hauran d’esperar a que s’estreni la pel·lícula (encara sense data) per comprovar si la màgia del cinema els ha regalat uns segons de glòria.

ENTREVISTA: Josep Maria Forn. Director d’«El coronel Macià»

«Un personatge en crisi sempre és un personatge cinematogràfic»

A. C./Martorell

Josep Maria Forn, director

Semblava inevitable que Josep Maria Forn fes una pel·lícula sobre Francesc
Macià després que, el 1979, dirigís la coneguda Companys, procés a Catalunya. Hi està d’acord, malgrat admetre que, al començament,
no li feia pes la idea.

–Tothom li deu preguntar per què el títol és El coronel Macià,quan no va arribar a ser coronel...
–A partir del moment que vaig trobar el títol vaig veure clara la pel·lícula. El títol s’entén veient-la.
–Després de fer un film sobre Companys,era inevitable fer-la sobre Macià?
–La veritat és que m’ho demanaven, però jo creia que no era un personatge
cinematogràfic. Però veig que tinc pel·lícula quan descobreixo que,arran dels fets del novembre del 1905,veig que és un personatge que entra en contradicció en les seves conviccions. I un personatge en crisi sempre és un personatge cinematogràfic.
–Doncs aquest episodi no es coneix gaire...
–Sí, i penso que la pel·lícula contribuirà tant a recordar la figura de Macià
i a descobrir-la, no el president, sinó sobretot la primera etapa en la que era militar, i militar convençut.
–Quan feia el guió, ja imaginava la cara de l’actor que l’havia d’interpretar?
–Sí,ho tenia clar.A més,en aquest projecte, que ha costat molt ixecar,perquè ningú hi creia,Abel Folk va ser la persona que des del primer moment s’hi va entusiasmar i hi va creure.
–Creu que serà un paper important en la carrera d’Abel Folk?
–Crec que sí. És un grandissim actor i hi ha moments en què és clavat a Francesc Macià.

ENTREVISTA: Abel Folk. Actor, interpreta Francesc Macià

«M’ha fascinat molt descobrir la figura de Francesc Macià»

A. C./Martorell

Abel Folk, com
a Macià

L’actor Abel Folk fa més de tres anys que treballa per preparar el paper de Francesc Macià,a qui considera «apassionant».

–La part de la vida de Macià que es narra al film no és gaire coneguda...
–És que conegut,del Macià, hi ha ben poca cosa. La veritat és que m’ha fascinat molt descobrir-lo.Sabia que havia estat militar, però pensava que era accidental, quan era militar convençut, monàrquic i espanyol. I el que és fascinantés que, mantenint la coherència, se’n va d’un extrem a l’altre, convertintse en un dels promotors de la ideologia del nacionalisme català modern.
–I un actor, com prepara un personatge del que es coneix tan poc?
–Per una banda està bé perquè ens ho podem ‘inventar’ una mica. També
he treballat durant tres anys el guió amb Josep Maria Forn, he investigat molt i crec que he arribat a un punt en què l’entenc i penso que sé com era. I intento treure’m de sobre els atacs de responsabilitat.
–Vostè va ser dels primers a creure en el film.
–Jo ja n’he fet unes quantes pel·lícules històriques i crec que és un cinema necessari, tot i que és cert que té el perill de quedar-se en una lliçó d’història mancada d’emoció. Per això el que em va agradar d’aquest guió era que la història era molt bona.A més, a un actor català, que li proposin fer Francesc Macià... t’hi llences a la piscina!
–De fet, el director creu que aquest serà un dels grans papers d’Abel Folk.
–Ell hi confia molt. Jo, amb els anys he après que no sóc jo qui ha de jutjar la meva feina.

tornar
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web sortir