contacte

Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) 18/1/2007
La cooperativa Sant Isidre de les Borges homenatja el president Macià amb una edició limitada de botelles d'oli
Fill adoptiu de la capital de les Garrigues, amb aquest reconeixement a Francesc Macià pretén commemorar el 75è aniversari de la seva mort l'any 1933

La cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques té previst presentar, el pròxim dissabte 20 de gener, una edició limitada de botelles d’oli amb la marca “Homenatge al President Macià”. Aquesta acció, que s’emmarca en la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques, pretén commemorar el 75è aniversari de la mort de Francesc Macià, el dia de Nadal de l’any 1933.

El motiu de l’homenatge és la forta vinculació del president Macià amb la capital de les Garrigues i amb el sector oleícola. Per aquest motiu, juntament amb la presentació de l’edició limitada d’oli de la cooperativa està prevista la taula rodona “El president Francesc Macià, defensor de l’oli de les Garrigues” en la qual participaran com a ponents el director i l’assessor històric de la pel·lícula “El Coronel Macià” així com l’actor Pep Cortés i l’historiador Manel Giné. També es projectarà un tràiler del film, que s’estrenarà pròximament.

La jornada s’obrirà amb un dinar de germanor en què se servirà el menú “Dinar Difícils”, el mateix que es va servir al president Macià amb motiu del 1r aniversari de la proclamació de la República Catalana.

Estreta vinculació de Francesc Macià amb les Borges Blanques

Els pares de Francesc Macià eren fills de les Borges Blanques i comerciants d’oli, i ell mateix va ser declarat fill adoptiu de la localitat l’any 1892.

Entre 1907 i 1923 fou diputat a Corts a Madrid pel districte electoral de les Borges. Des del seu càrrec va defensar enèrgicament el sector de l’oli i la comarca i en la seva primera intervenció al Congrés de Diputats va demanar que s’evités la barreja de l’oli d’oliva amb altres tipus d’olis de llavors per tal de mantenir el prestigi de l’oli de les Garrigues.

Ja com a president de la Generalitat, l’any 1932 va adquirir els terrenys que actualment ocupa l’Escola de Capacitació Agrària de les Borges Blanques per crear-hi un Centre d’Investigació sobre l’Oli.

MÉS INFORMACIÓ
DIA: Dissabte, 20 de gener de 2006
HORA: 18.30 h (presentació de l’ampolla d’oli “Homenatge al President Macià”)
LLOC: Fira de l’Oli de les Borges - Sala Grums (c/ Catalunya – les Borges Blanques)

Programa

14.00 h
Dinar al restaurant “El Carro Blanc” de les Borges. Menú: “Dinar Difícils”

17.00 h
Taula rodona “El President Francesc Macià, defensor de l’oli de les Garrigues”

Lloc: Sala Grums - Les Borges Blanques
Ponents: Josep Maria Forn, director de la pel·lícula “El Coronel Macià”, Lluís Homdedeu, assessor històric de la pel·lícula “El Coronel Macià”, Manel Giné, historiador i cronista, Pep Cortés, actor de la pel·lícula “El Coronel Macià” i d’“El Cor de la ciutat”, Ramon Gassió, moderador

Projecció d’un tràiler de la pel·lícula “El Coronel Macià”

18.30 h
Presentació de l’ampolla d’oli “Homenatge al President Macià”, de la cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques

Lloc: Sala Grums - Les Borges Blanques

19.00 h
Visita a la Fira de l’Oli de les Borges Blanques

tornar
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web sortir