contacte

Diari Avui 7/6/2006
Josep M. Forn comença el rodatge d''El coronel Macià', amb Abel Folk en la pell de l'icònic president català.
Macià, a l'objectiu

E.C.

Al veterà cineasta Josep Maria Forn li van demanar fa més de tres anys que portés a la pantalla gran la figura de Francesc Macià. "Aleshores em costava veure l'Avi com un personatge cinematogràfic". Van caldre llargues converses amb l'historiador Josep M. Figueres i la "descoberta" de la "història militar del personatge" perquè comencés a veure possible el guió que ara té entre mans.

El rodatge va arrencar la setmana passada i Forn està entusiasmat amb una aposta que conjuga el retrat d'un personatge històric amb la "flexibilitat de la ficció" i una manifesta voluntat d'entretenir: "Una cosa sí que us la puc dir, no us avorrireu", promet de cara a l'estrena d'una pel·lícula que li ha costat "aixecar", però que ara defensa a capa i espasa.

Abel Folk, l'encarregat de posar-se en la pell del president català quan encara portava galons militars, insisteix que la història no està renyida amb passar-ho bé. El coronel Macià, diu, servirà per "explicar als que no entenen Catalunya per què som com som". I ajudarà a "pal·liar un dèficit pel que a la nostra pròpia història", no només a les escoles, segons apunta l'actor, sinó a l'imaginari cinematogràfic, perquè "jo, gràcies al cine, en sé molt, de Braveheart o d'OK Corral, però gairebé no sé res de la història de Catalunya més enllà del que he buscat als llibres".

Folk ha aprofundit en aquesta recerca sobre Macià i ha perdut uns quants quilos per acostar-se al seu rostre angulós, tot i que Forn diu que no ha buscat semblances físiques, com va fer al seu dia amb Companys, procés a Catalunya. Folk, de fet, interpreta Macià en una etapa anterior a la imatge amb la qual tothom l'identifica ara, quan era tinent coronel en cap de la comandància d'enginyers de Lleida.

L'acció comença en aquest moment, amb l'arribada a Barcelona d'una jove historiadora irlandesa (interpretada per Molly Malcolm), i és a través dels seus ulls "imparcials" que s'explica l'evolució personal i política del personatge de Macià i el convuls context de l'època. Fèlix Pons i Marta Marco són els altres caps de cartell d'un repartiment que també inclou secundaris de luxe com Juan Luis Galiardo o Fermí Reixac.

tornar
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web sortir