contacte
23/11/2006
Les primeres imatges de "El Coronel Macià"
 
Els actors Molly Malcolm i Fèlix Pons
 
D'esquerra a dreta: Josep Maria Figueres, Abel Folk, Josep Maria Forn, Molly Malcolm i Félix Pons

El passat 25 de novembre es van complir més de cent anys de “Els fets del ¡Cu-Cut!”, també coneguts com “La Cuartelada”: Un grup de 200 militars van assaltar i destrossar les redaccions del setmanari satíric “El ¡Cu-Cut!” i el diari “La Veu de Catalunya”. Aquests fets són els que inicien la història de “El Coronel Macià” i, amb aquest motiu, el 23 de novembre es va cel·lebrar al Museu d’Història de Catalunya una taula rodona on es projectaren en primícia algunes escenes del film.

A l’acte hi van intervenir el director, guionista i productor de la pel·lícula Josep Maria Forn; l’assessor històric Josep Maria Figueres; i els actors Abel Folk, Molly Malcolm i Fèlix Pons.

Abel Folk, que interpreta a Macià, va explicar què ha representat l’experiència d’interpretar al qui va ser el primer president de la Generalitat moderna. El fet de tractar-se d’un personatge històric no li va suposar masses dificultats doncs Folk ja té experiència en aquest àmbit: alguns exemples són la seva interpretació  l’inventor del submarí, Narcís Monturiol; i de Freud a l’obra teatral “Histèria”, dirigida per John Malkovich. Per a Folk, el més atractiu de Macià com a personatge era la seva complexitat interior. Sent cert que va passar d’un extrem a l’altre (de militar monàrquic a President de la Generalitat), ho va fer després de veritables reflexions. 

La pel·lícula es centra en la part menys coneguda de la trajectòria vital de Macià, tal com assenyalà Forn. La imatge que la majoria coneixem de Macià és la de l’ “avi” (tal com l’ anomenaven afectuosament els seus seguidors); aquell home que el 14 d’abril de 1931 va proclamar la República Catalana. La pel·lícula, però retrocedeix en el temps per explicar-nos els orígens de la seva trajectòria i descobrir-nos el seu interessant món interior. Tot i això, “El Coronel Macià” no vol ser un document històric i, per aquest motiu, ficció i realitat es barregen per cercar una combinació entre l’aprenentatge, la descoberta i l’entreteniment.  

tornar
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web sortir