Diari Avui 15/4/2007
El mite de Macià, l' 'Avi', es va forjar quan era viu, a diferència del de Companys. Mitificat en vida
Cultura i espectacles
Ignasi Aragay
Hi ha una diferència cabdal entre el mite Macià i el mite Companys: Lluís Companys va esdevenir mite un cop mort. Durant dècades l'hem vist com el president màrtir de Catalunya. En vida, però, havia estat molt discutit. Els darrers temps s'ha tornat a burxar en els trets més polèmics de la seva personalitat i trajectòria polítiques. Se l'ha col·locat de nou com un personatge de carn i ossos, temporal, sotmès a la contingència dels temps, els d'ara i els que li va tocar viure.
![]() |
El cas de Francesc Macià és diferent. Macià va ser un mite en vida. Al primer terç del segle XX, aquell militar espanyol d'alta graduació convertit a la causa del catalanisme va sintetitzar les aspiracions de llibertat i justícia social del poble català. Alt, elegant, senzill, íntegre, era un polític absolutament atípic, que desprenia un fort magnetisme i que va guanyar-se l'admiració general, sobretot entre la gent humil.
En canvi, un cop mort, ha anat quedat progressivament arraconat, s'ha convertit en un símbol només per a consum de minories conscienciades. La complicada història del segle XX al país i precisament la tràgica mort de Companys li han fet ombra.
Què transmet la pel·lícula
La pel·lícula de Josep M. Forn, digna tot i que feta amb pocs mitjans i amb una arriscada combinació entre el format documental i el de ficció, aconsegueix transmetre aquella aurèola que el va acompanyar en vida. A través de la sòlida interpretació d'Abel Folch, apareix tal com el recordaven els nostres avis: un Quixot, un home de paraula, rectilini, aventurer, entregat, molt allunyat de la calculadora professionalitat de Francesc Cambó, que, per cert, a la pel·lícula surt retratat quasi com una caricatura.
A través de la vida de l'Avi abans que fos avi, l'espectador tindrà la forta i penosa sensació que les polèmiques que avui ha d'enfrontar el catalanisme són una trista i inacabable repetició, com si tots plegats fóssim actors i víctimes d'una interminable sessió contínua de desafecte d'Espanya envers Catalunya.