contacte

Ràdio Catalunya.Ca 16/3/2007
LA PEL·LÍCULA "EL CORONEL MACIÀ" OBRE EL CATALÀ AL CINEMA

L´actor Abel Folk deia ahir que la pel·lícula El coronel Macià «dóna una lliçó d´Història de Catalunya, sense ser historicista». Folk, de fet, és ara el rostre de Francesc Macià gràcies al film de Josep Maria Forn, un treball que va ser presentat ahir a la seu gironina d´Òmnium Cultural amb la intenció de fomentar la promoció de la cultura catalana també a través de la gran pantalla.

Forn va agrair el gest de l´entitat cultural ja que, tal com va reconèixer, «sempre he pensat que Òmnium Cultural s´oblidava una mica del cine». Aquestaprimera activitat de la primera junta, però, vol corregir aquesta situació i obre amb El coronel Macià la porta a altres accions similars. Jaume Piquer, d´Òmnium Cultural, va posar com a exemple Escòcia i Irlanda, que han promocionat la seva història i la seva cultura gràcies als films.

Josep Maria Forn va recordar com quan va estrenar Companys, procés a Catalunya (1979) «la gent feia cua» per anar a veure-la, mentre que ara «gairebé l´hem d´anar a buscar». En aquest sentit, el cineasta va reconèixer com un èxit les cinc setmanes d´exhibició que porta El coronel Macià a Lleida, i va afegir que «a Girona el cinema català es troba a casa seva».

El nou rostre de Macià

A la presentació del film a Girona van assistir, a més del director i el protagonista, el director de fotografia, el saltenc Jaume Peracaula, i l´actor Roger Casamajor. Aquest interpreta Daniel Cardona, un «independentista exacerbat» protagonista de l´anomenat Complot del Garraf, va explicar Forn. Per a Casamajor, l´atractiu d´aquest personatge és el fet que fos real, cosa que li va permetre adoptar uns matisos diferents a quan s´ha de treballar amb personatges de ficció.

Per la seva banda, el protagonista, Abel Folk -«Macià», segons el director- va declarar que el que més agrada del personatge real que encarna al film és el fet que «és un home radical des del coneixement i des de la serenitat». Folk va explicar que, en general, la gent «té la imatge de l´Avi» i gràcies al film de Forn ara podran veure també el Macià jove.

La sala dels Albèniz Plaça habilitada per acollir la preestrena del film de Forn va omplir-se, i és que Òmnium Cultural va obtenir 200 de les més de 300 entrades que hi havia disponibles. A última hora de la tarda ja no quedaven entrades per conèixer a Girona el nou rostre del jove Macià. 

Informa: DIARI DE GIRONA

tornar
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web sortir