contacte
6/6/2006
Presentació de El Coronel Macià a la premsa
 
Forn rodejat dels quatre actors assistents

Dimarts es va presentar a la premsa el rodatge de “El Coronel Macià” iniciat el darrer dilluns 29 de maig. Hi van ser presents Josep Maria Forn, productor, guionista i director de la pel·lícula, i quatre dels seus actors principals: Abel Folk, Marta Marco, Molly Malcolm i Fèlix Pons.

Forn va explicar els origens de la pel·lícula, que es remonten a principis de l’any 2003, quan l’entitat cultural ACCAT (dedicada a la promoció històrica de Catalunya) va encarregar-li la confecció d’un guió sobre la figura de Francesc Macià. En un primer moment, el veterà cineasta català no veia “l’avi” com un personatge cinematogràfic. Va ser a partir de les converses que va mantenir amb l’historiador Josep M. Figueres (assessor històric del film) i de la lectura del material que aquest li proporcionà, que Forn es va anar entusiasmant amb el projecte. Havia descobert un aspecte de Macià que li va semblar cinematogràficament molt interessant: la vida militar del que més tard seria president de la Generalitat de Catalunya.

 
Abel Folk   Molly Malcolm

La producció de la pel·lícula ha tingut un camí difícil. Han calgut tres anys i mig per aixecar el projecte i s’ha fet a través de tres companyies: Films de l’Orient, la majoritària, Cinema i Televisió i Diafragma P.C. Però, en paraules de Forn, “aquesta producció no hagués sigut possible, financerament, si no hagués hagut la col·laboració de Televisió de Catalunya...”.

D’altra banda, el cineasta comentava que l’ideal hagués sigut fer-la amb més mitjans però que disposen dels necessaris, fet que dota al producte d’un toc més artesanal. Tant el director com Abel Folk van coincidir en afirmar la gran labor que està fent l’equip de rodatge.

Uns 70 actors treballen a la pel·lícula, que compta amb 55 localitzacions distribuïdes entre Barcelona, Camprodón, Coll d’Ares, Ripoll, Vilanova, etc. Una empresa catalana, “Apunto La Pospo” fa tractaments digitals i crea escenaris virtuals “davant la dificultat que tenim de trobar escenaris per rodar, com ha passat, per exemple, amb el parlament de Madrid” comentà Forn.

Fèlix Pons i Marta Marco

“El director va matitzar que “El Coronel Macià” no és una pel·lícula històrica. “L’objectiu principal és narrar una història i fer un espectacle, malgrat que la càrrega política també sigui evident... La pel·lícula és un espectacle. I si, com a plus, hi ha tota una reflexió històrica i una reflexió política, això és un valor afegit.” Forn també va mostrar el seu interés en que la pel·lícula pugui obrir un debat sobre la figura de Francesc Macià, doncs, segons les seves paraules “la problemàtica de 1905 és gairebé la mateixa problemàtica que tenim ara...si ara tenim la discussió de l'Estatut, en aquella època teniem la de la Mancomunitat”.

Però deixant de banda aquestes consideracions Forn va remarcar:

“Intentem fer una pel·lícula que sigui apta per la gent que s’estimi el cinema”.

Els actors i els personatges

La pel·lícula, que barreja ficció i realitat, compta amb personatges històrics i d’altres creats pel film. Un d’ells és Maspons, periodista que investiga al polític, interpretat per Fèlix Pons. Forn comentà que Maspons ajuda a explicar l’evolució de Macià i, alhora, aporta un subtema a la història: el periodisme de fa cent anys. “I alhora un subtema dins el subtema, que és el naixement de la ràdio a Barcelona”, puntualitzava el cineasta. Fèlix Pons es va entusiasmar amb el paper només llegir el guió. “El personatge és un bombonet” afirmava. També va remarcar l’especial relació que manté el personatge de Maspons amb el de l’Elisabeth (l’ historiadora irlandesa que apareix a Barcelona el novembre de 1905 i que es fascina per la figura de Macià). Pons descriu la relació entre els dos personatges com una relació entre professionals on s’hi barreja la seducció. “És una relació que podria extranyar per l’època que és... però permet un plantejament una mica més contemporani” comentà Pons.

L’actriu nord-americana Molly Malcolm interpreta a Elisabeth Joyce, personatge pel que Forn sent una estima especial “Ha sigut potser, durant aquests tres anys i mig, el personatge que més he estimat... Aquest personatge de la historiadora irlandesa sóc jo. Jo en femení. És el personatge que explica la història” Elisabeth, segons Molly Malcolm, representa una mirada internacional del que succeia a Catalunya a principis de segle. També considera al seu personatge com una dona moderna per la època que va viure. “Una dona amb empenta, decisió, educació i capacitat per viatjar sola. Estic encantada”.

Marta Martos interpreta a Eugènia, qui fou la dona de Francesc Macià. Segons Forn “aquest ha sigut un personatge que m’ha creat molts problemes en el guió fins que Marta Martos ha començat a interpretar... Li ha donat una calidesa i una humanitat extraordinàries al personatge”. Martos veu a Eugènia com una dona molt enamorada de Macià, que ho arriscava tot perquè creia fermament en l’amor i la passió que el seu marit demostrava envers Catalunya, la política i la justícia social. “Ella des de l’hombra, desde l’amor, va intentar ajudar a l’home que tenia al costat.”

Abel Folk, encarregat de donar vida a Francesc Macià a la gran pantalla, va mostrar un entusiasme extraordinària amb el projecte des del primer moment. “Ha col·laborat amb mi d’una manera que no sabré agraïr-li... Està fent una interpretació extraordinària. Jo penso que aquesta serà la pel·lícula d’Abel Folk” comentava Forn. L’actor, que ha arribat a perdre pes per apropar-se a l’aspecte fisic de Macià, considera que la pel·lícula compta amb un gran guió i un gran equip. Pel que fa al seu personatge, Folk opina que “era un gran ésser humà, per la seva enorme capacitat de trànsit i d’evolució en les seves passions i conviccions” Per treballar el paper, l’actor ha llegit llibres sobre Macià, ha parlat amb historiadors i amb polítics que el van conèixer. Així s’ha format una idea de com era com a persona. En canvi, com a polític “no sé molt bé com era, és difícil saber-ho perquè va anar del blanc al negre, de militar español monàrquic a fundador d’Esquerra Republicana” Però la intenció de Folk és “...intentar que els que no entenen Catalunya entenguin una mica de les raons dels altres, dels que no pensen com ells.”De pas, també veu que la pel·lícula pot tenir un benefici pedagògic. “Jo se moltes coses sobre Braveheart, per exemple, o sobre la Guerra de la independència dels Estats Units, perquè he vist moltes pel·lícules sobre aquests temes....però no se gairebé res de la història de Catalunya a través del cinema... Si això serveix una miqueta per educar a més a més de divertir farem una festa”.

Forn també va mostrar el seu agraïment a “molta de la gent que està col·laborant amb la pel·lícula i que col·labora amb papers molt per sota de la seva categoria professional” Es referia, entre d’altres a Xabier Elorriaga, que interpreta al General Martos; Fermí Reixac qui representa el Ministre de Guerra; i a Juan Luís Galiardo, qui ja ha rodat com a General Polavieja, Capità General d’Andalusia.

tornar
CastellanoCatalàEnglish
Josep María Forn Web sortir